ITSPEA 09 – IT JUHENDAJA JA JUHT

Kes või mis on infotehnoloogia juht? IT juhti võib defineerida kaheti. Ühest otsast võib see olla tehniliste oskuste ja teadmistega inimene, kellel on juhtiv roll teatud tehnilises ülesandes: ta kas juhib enda meeskonda või projekti ning seejuures on tihedalt seotud tegevuste spetsiifilise poolega. Teisalt võib see olla üleüldine ettevõtte juht eeldusel, et tegemist on ettevõttega, mille peamine tegevusala on infotehnoloogias. Seda tüüpi IT juhil ei pea tingimata olema tehnilist või erialakohast kogemust, olulisem on oskus juhtida. Siin postituses käsitleme kahte erinevat juhtimisviisi ja seega toome näideteks kaks IT juhti, kes langevad just selle teise valdkonna alla.

 


JUHENDAJA


Juhendaja või inglise keeles coach on juht, kes peab oluliseks enda meeskonna arengut. Tema jaoks ei ole oluline tema enda võim või kehtestamine, vaid pigem see, et inimesed, kellega ta koos töötab, oleks võimalikult kompetentsed ja võimelised ise enda tööd tegema. Selline juhtimisviis võib alguses tunduda veidi aeglasem ja raskem, kuna inimeste arengule panustamine nõuab aega ja kannatlikkust, kuid on väga efektiivne pikas perspektiivis.

 

Üks juht, kes talitleb sääraste põhimõtete järgi, on Jack Dorsey. Ta on Twitter’i ja Square’i asutaja ja tegevjuht. Kuigi mehel on tugev tehniline taust, olles tegelenud programmeerimisega ja luues erinevaid optimiseerimisalgoritme, mis on kasutusel tänapäevalgi, on ta väga edukaks teinud peamiselt just tema juhtimisviis. Mõningate arvates vastuoluliselt on Jack võtnud väga tugeva juhendaja rolli, eemaldades end peaaegu täielikult otsusetegijarollist. Ta on öelnud, et kui tema peaks tegema otsuseid, sest mõni tema alluvatest ei suuda seda teha, on ta juhina põrunud [1]. Säärane suhtumine võimaldab tal ennast eemaldada igapäevategevustest ning keskenduda visioonile ja suurele pildile [2]. Ilma selleta ei oleks võimalik tal juhtida kahte säärast suurfirmat samal ajal. See on vaid võimalik tänu tema imelistele meeskondadele, mille ta on suutnud kokku panna, andes neile piisavalt võimu ning tehes kindlaks, et inimesed meeskonnas sobituvad kokku just õigesti [3].

 


JUHT


Juht või inglise keeles leader on juht, kellel on väga hea arusaam suurest pildist ning visioon, kuhu liikuda. Ta on võimeline kindlaks tegema, kuidas antud tulevikku jõuda ning ta suudab inimesed enda ümber sinna viia, kasutades erinevaid juhtimistehnikaid vastavalt olukorrale. Võrreldes juhendajaga on siinpuhul vähem tegemist meeskondadele võimu andmisega, kuna juht on siiski veidi rohkem kaasatud igapäevakohustustesse ning ei ole valmis loovutama nii suurel määral enda võimu.

 

Kõige tuntum seda tüüpi juht on Bill Gates, kes on üks Windows’i asutajatest ja pikaaegsetest juhtidest. Ta on teinud imelist tööd ning loonud ühe maailma mõjuvõimsamatest ettevõtetest läbi aegade. Selle jaoks on vaja tõeliselt osavat juhti, mida Bill ka on. Esiteks on ta keegi, kes suudab mõelda tuleviku peale ja välja mõelda, missugune peaks olema ettevõtte positsioon ning visioon vastavalt sellele [4]. Teiseks on ta suutnud selle visiooni realiseerida, tuues inimesed enda ümber kaasa antud teekonnale ning panustades loovusele luues midagi, mida maailmal on vaja [5]. Viimaks tasuks ka mainida, et kuigi Bill Gates on imeline juht, erinevalt Jack Dorsey’st on ta suhteliselt autoritaarne ning talle meeldib võimu enda käes hoida. Üheks naljakamaks näiteks siin võib tuua selle, kuidas ta isiklikult tahtis üle vaadata ja kinnitada enda parema käe Steve Ballmer’i kulud [6].

 

 

[1] https://www.inc.com/marla-tabaka/5-things-jack-dorsey-s-style-can-teach-you-about-being-a-better-leader.html

[2] https://www.boldbusiness.com/human-achievement/bold-leader-spotlight-jack-dorsey-founder-ceo-twitter-square/

[3] https://www.linkedin.com/pulse/what-ive-learnt-from-jack-dorsey-building-right-team-chris-rich/

[4] https://www.entrepreneur.com/article/250607

[5] https://futureofworking.com/9-bill-gates-leadership-style-traits-skills-and-qualities/

[6] https://leadership-and-development.com/bill-gates-leadership-style/

Comments

Popular posts from this blog

ITSPEA 11 – AGIILNE ARENDUS JA FREEUMIUM ARVUTIMÄNGUD

ITSPEA 07 – EDASIKANDUMISKLAUSEL JA VABAD LITSENTSID

ITSPEA 04 - EESTI KUI INFOÜHISKOND: VIRTUAALNE RESIDENTSUS JA SOTSIAALHOOLEKANNE